خسارت زلزله و مقاوم سازي ساختمان با بلوك هبلكس
نقش سبك سازي ساختمان در مقابل خطرات و خسارت هاي زلزله:
در زمان وقوع زلزله، بيشترين خسارت ها و آسيب هايي كه زلزله به ما وارد مي كند، شامل فرو ريختن ساختمان ها و به دام افتادن افراد داخل ساختمان مي باشد. هر اندازه يك سازه انعطاف پذير باشد، انرژي كمتري براي ممانعت از سقوط آن مورد نياز است. ساختمان هاي انعطاف پذير در زمان لرزش زمين با وجود اين كه تاب مي خورند ولي كمتر سقوط و ريزش مي كنند.
هر اندازه يك سازه بلندتر باشد و از تعداد طبقات بيشتري برخوردار باشد، انعطاف پذير تر مي شود. مصالحي كه در ساخت يك ساختمان استفاده مي شود، نقش بسيار زيادي را در انعطاف پذير بودن آن دارد. به عنوان نمونه، سازه هاي بتني مستعد خسارت هاي زلزله هستند. استفاده از بلوك هبلكس باعث كاهش بار مرده سازهي بتني مي شود. بلوك هبلكس از چگالي كمتري برخوردار بوده و براي ساخت سازه هاي در مناطق مستعد زلزله مورد استفاده قرار مي گيرد. همراه ما باشيد با: خسارت زلزله و مقاوم سازي ساختمان با بلوك هبلكس
آيا سبك سازي سازه موجب جلوگيري از خسارت زلزله مي شود؟
استفاده از مصالح سبك در ساخت سازه هاي ساختماني تاثير بسيار زيادي در سبك سازي سازه دارد. البته برخي اصول مهم ديگري هم براي جلوگيري از خسارت زلزله وجود دارند. به اين صورت كه فاكتورهاي بسيار مختلفي براي سبك سازي سازه ها وجود دارند كه با رعايت آن فاكتورها مي توان بار منفي ساختمان را كاهش داد. از جمله فاكتورهاي مورد نياز براي سبك سازي سازه، مي توان به تغيير نقشه ي ساختمان مطابق با رعايت بار ساختمان اشاره كرد. بايستي حداقل ميزان استاندارد و تعادل را در استفاده از مواد و مصالح ساختماني رعايت كرد.
در اين حوزه نياز به استفاده از نظر مهندسين و كارشناسان مي باشد. از ديگر فاكتورهاي مورد نياز براي سبك سازي سازه مي توان به اين موضوع اشاره كرد كه، اصول ساختمان سازي را بايستي مطابق با شرايط جغرافيايي و محيطي منطقه ي مورد نظر در نظر گرفت. به عنوان نمونه بررسي قدرت زلزله ي منطقه اي كه قصد ساخت سازه را در آن داريد. مي توانيد تراكم سازه را در نظر گرفته و در قسمت هاي اصلي سازه، بارهاي نقلي را كاهش دهيد. اين موضوع در زمان بروز حادثه ماهيت سازه را در تنش هاي زياد براي تحمل فشارهاي زياد ساختمان افزايش مي دهد.
مزيت استفاده از مصالح ساختماني ضد زلزله مانند بلوك هبلكس در ساخت و ساز:
استفاده از مصالح ساختماني ضد زلزله مانند بلوك هبلكس موجب افزايش طول عمر سازه ي ساختمان مي شود. علاوه بر اين موضوع اجراي ساخت و ساز و تكميل پروژه را سرعت مي بخشد. از ديگر مزيت هاي استفاده از مصالح ساختماني ضد زلزله مانند بلوك هبلكس در ساخت و ساز مي توان به تفاوت قيمت ميان مصالح ساختماني سبك نسبت به مصالح ساختماني سنتي اشاره كرد. همان گونه كه مي دانيد، قيمت بلوك هبلكس با آجر چندان تفاوتي ندارد، ولي استفاده از هر كدام از اين نوع مصالح مي تواند بر روي مقوله ي فروش واحد هاي ساختماني، تاثير بسيار زيادي بگذارد.
سازندگان بايستي اين موضوع را در نظر داشته باشند كه در بيشتر معامله ها، دغدغه ي اصلي خريداران، بحث امنيت سازه است. به همين خاطر استفاده از مصالح ساختماني ضد زلزله مي تواند به عنوان امتيازي مثبت براي فروش به حساب بيايد.
مقاومت بلوك هاي هبلكس در برابر زلزله
ساليان زيادي است كه بلوك هبلكس جايگزين مصالح ساختماني نظير آجر شده است. استفاده از اين بلوك هاي سبك موجب كاهش بار مرده ي سازه مي شود. كاهش بار مرده ي سازه، باعث كمتر شدن پروسه ي محاسبات فني ساختمان مي شود. اين موضوع هم از لحاظ هزينه، اقتصادي تر مي شود. در غير اين صورت، بايستي اعضاي باربر علاوه بر تحمل نيروهاي جانبي، از مقاومت كافي در مقابل بار مرده هم برخوردار باشند. اين موضوع نمره ي اعضاي باربر را در زمان محاسبات فني افزايش مي دهد. بهترين راهكار براي اين كار، استفاده از بلوك هبلكس مي باشد.
بلوك هبلكس وزن سازه را سبك تر كرده و به دليل خاصيت عايقي كه دارد، موجب صرفه جويي در منابع انرژي مي شود. استفاده از اين بلوك ها در ساخت سازه باعث مي شود تا سازه به صورت يك جا شامل فاكتورهاي متععدي شود. از جمله مهم ترين فاكتورها مي توان به عايق شدن ديواره ها در برابر صوت و حرارت اشاره كرد.
مقاوم بودن بلوك هبلكسيك ساختمان ضد زلزله بايستي چگونه ساخته شود؟
براي جلوگيري از خسارت زلزله، بايستي اقدام به مقاوم سازي ساختمان با مصالح ضد زلزله نمود. بلوك هبلكس يكي از عناصر و مصالح ساختماني ضد زلزله به شمار مي آيد. يكي ديگر از مهم ترين گام هايي كه بايد براي داشتن يك سازه ي مقاوم در برابر زلزله برداشت، طراحي مهندسي و محاسبات دقيق فني است.
توصيه مي شود براي ساخت پروژه اي مهندسي شده در عين حال اقتصادي و محكم از مصالح سبك و در عين حال مقاوم استفاده كرد. به اين صورت كه، استفاده از آجرهاي سنتي و سنگين در ساخت سازه باعث مي شود تا هزينه هاي ساخت ستون و تيرهاي باربر براي تحمل وزن ساختمان افزايش پيدا كند. ولي استفاده از مصالح سبك مانند بلوك هبلكس علاوه بر اين كه باعث پياده سازي اهداف سازمان نظام مهندسي مي شود، براي ساخت سازه هاي ايمن و سبز بهترين گزينه مي باشد.
مراحل ساخت يك ساختمان ضد زلزله به شرح زير مي باشد:
براي ساخت يك سازه ي مقاوم در برابر زلزله، بايستي از بلوك هبلكس براي سقف و كف استفاده كرد.
مورد ديگري كه براي استفاده از بلوك هبلكس وجود دارد، ويژگي هاي انواع بلوك هاي سبك مي باشد كه هر كدام از آن ها در هزينه ي آن تاثير گذار است.
استفاده از پروفيل هاي سبك و دو جداره براي ساخت و درب پنجره از ديگر اقدامات مقاوم سازي ساختمان براي جلوگيري از خسارت زلزله است.
بلوك هاي هبلكس به دليل ديوار چيني خاصي كه دارد به وسيله ي قاب هاي مخصوص به اعضاي باربر وصل مي شود. در نتيجه اين اعضا در زمان وقوع زلزله، متناسب و هماهنگ با تير و ستون حركت مي كند و ريزش و فروپاشي ديوارهاي سازه كمتر اتفاق مي افتد. به دليل ميلگردي كه از درون سوراخ هاي بلوك هاي هبلكس عبور داده مي شود به قاب هايي كه اطراف ديوار قرار دارد، جوش مي شود، ديوار به يك سطح يكپارچه تبديل مي شود. اين ديوار يكپارچه هماهنگ با حركت هاي رفت و برگشتي سازه عمل مي كند و از بروز خسارت هاي جبران ناپذير در ساختمان ها جلوگيري به عمل مي آورد.
بلوك هبلكس:
امروزه با توجه به پيشرفت در زمينه ي علم و گسترش تكنولوژي مهندسين به فكر سبك سازي سازه ي ساختمان هستند. همين موضوع موجب شده است تا مهندسان اقدام به توليد و طراحي بلوك هايي نمايند كه از وزن پايين تري برخوردار باشند. بلوك هبلكس يكي از آن بلوك هاي سبك مي باشد. اين بلوك ها به اندازه اي سبك هستند كه اگر در داخل آب قرار داده شود، به عمق آب فرو نمي رود و بر روي سطح آب مي آيد. بلوك هبلكس به نام هاي بلوك سفيد و بلوك aac هم شناخته مي شود.
در زمان ساخت اين بلوك ها هواي زيادي وارد مخلوط مورد نظر مي شود و همين موضوع باعث مي شود تا اين بلوك سبك شوند. لوله كشي و سيم كشي ساختماني كه در آن از اين بلوك ها استفاده شده است، به راحتي صورت مي گيرد. چون بلوك هاي هبلكس به راحتي به وسيله ي اره برش مي خورد و پيچ خيلي راحت در آن فرو مي رود. ساختمان هايي كه با بلوك هبلكس ساخته مي شوند، در برابر انواع فشارها و تنش هاي بيروني مقاومت بالايي دارند. وزن ساختمان در سازه هايي كه از بلوك هبلكس استفاده شده، به مقدار قابل توجه اي پايين مي آيد. همين امر مقاومت ساختمان را در برابر زمين لرزه بالا مي برد. ابعاد و اندازه هاي بلوك هاي هبلكس بزرگ تر از مصالح ديگر هستند. راحتي ديوار چيني با بلوك هاي هبلكس به اندازه اي مي باشد كه يك كارگر معمولي هم مي تواند اقدام به انجام ديوار چيني نمايد.
وزن اين بلوك ها تقريبا نيم كيلو تا 600 گرم مي باشد. اين مقدار تقريبا يك سوم وزن آجر فشاري را دارد. حجم يك بلوك هبلكس هم برابر با 20 عدد آجر فشاري مي باشد. وزن كم اين بلوك ها موجب كاهش بار مرده ي ساختمان شده و سازه را در برابر زلزله مقاوم تر مي كند. به همين خاطر اين بلوك ها بيشتر در مناطق جغرافيايي مستعد زلزله مورد استفاده قرار مي گيرند.
بلوك هبلكس چرا بايد از بلوك هبلكس استفاده كنيم؟
ويژگي ها و خصوصيات منحصر به فردي كه بلوك هبلكس دارد، موجب شده تا هبلكس محصولي متمايز از ديگر مصالح ساختماني باشد و علاوه بر افزايش سرعت كار، از ابعاد مناسبي هم برخوردار باشد. اين بلوك ها داراي مقاومت و پايداري بالايي هستند و در مقابل حرارت و صدا و جلوگيري از اتلاف انرژي مي توانند عايق خوبي باشند. ملات مورد نياز براي كشيدن يك ديوار با استفاده از اين بلوك هاف به اندازه ي يك چهارم حد معمول ساير مصالح ساختماني مي باشد.
از ديگر علت هاي استفاده از اين بلوك ها مي توان به مقاومت و استحكام بالاي آن ها اشاره كرده كه به اندازه ي يك سنگ مي باشند. اين بلوك ها در برابر انواع فشارهاي داخلي و بيروني به خوبي از خود مقاومت نشان مي دهند. وزن كمتر اين بلوك ها موجب مي شود تا كارگران با سرعت بيشتري كار را جلو ببرند و ديوار چيني را انجام دهند. همين امر در هزينه هاي كارگر و بنا هم صرفه جويي به عمل مي آورد.
استفاده راحت تر از بلوك هبلكس يكي ديگر از دلايل استفاده از آن مي باشد. بلوك هبلكس را مي توان به وسيله ي اره به آساني برش داد و يا ميخ و پيچ در داخل آن فرو برد. البته در همين راستا ذكر اين موضوع از اين قاعده مستثني نمي باشد كه از بلوك هاي هبلكس نمي توان در ديوارهاي حمال و باربر استفاده كرد. چون هبلكس از استحكام كمتري در مقايسه با بتن برخوردار است. بهترين مكان براي استفاده از آن ديوارهاي داخلي مي باشد. بعد از اتمام ديوار چيني كامل بايد با آبپاش همه ي قسمت هاي ديوار بلوك هاي هبلكس مرطوب كرد. اين امر براي اطمينان خاطر از چسبانده شدن ملات ها و هبلكس ها به يكديگر انجام مي شود.
اقدامات ايمني قبل از ساخت ديوار با بلوك هاي هبلكس:
برخي اقدامات ايمني قبل از ساخت ديوار با بلوك هاي هبلكس براي مقاوم سازي ساختمان وجود دارند كه متناسب با نياز منطقه ي مكاني ساخت، در نظر گرفته مي شوند. اين اقدامات به اين صورت هستند كه قبل از كار با مواد محصولاتي كه بر پايه ي سيمان ساخته مي شوند، بايستي حتما از دستكش هاي ضد آب و محافظ چشم استفاده كرد. چون ممكن است آسيب هاي ناشي از حين كار به شكل دائمي باشد. دستكش هاي ضد آب موجب پيشگيري از بروز آسيب هاي پوستي مانند حساسيت ها و يا خراش ها بر روي پوست مي شود.
از ديگر نكات مهم هم اين است كه هيچ وقت ديوار ها را به يكباره به اتمام نرسانيد. چون اگر رديف هاي اوليه به اندازه ي كافي خشك نشود، بلوك هاي بالايي بر روي آن ها فشار وارد مي كند و همين موضوع موجب مي شود تا مقاومت ديوار كاهش پيدا كند. از ديگر فاكتورهاي مهم در اين راستا اين است كه قبل از سفت شدن بتن از اين موضوع اطمينان كافي را حاصل كنيد كه بلوك هاي ديوار چيني شده بايستي كاملا خشك شوند.
تركيبات مورد استفاده در ساخت بلوك هبلكس:
تركيبات مورد استفاده در ساخت بلوك هبلكس شامل آهك، سيمان، پودر آلومينيوم و سيليس مي باشند. وجود آهك در تركيبات توليد بلوك هاي هبلكس موجب افزايش مقاومت آن در برابر صدا و حرارت شده است و به همين خاطر اين بلوك ها از خاصيت عايق صدا و حرارت برخوردار مي باشند. وجود آلومينيوم هم در تركيب توليد اين بلوك ها موجب تخلخل و ايجاد سلول هاي هوايي در ان شده است. سيليسي هم كه در تركيب ساخت بلوك هاي هبلكس استفاده شده است، به بلوك ها خاصيت غير اشتعال بودن بخشيده است.
نحوه ي ساخت بلوك هاي هبلكس به اين صورت است كه، مواد و مصالح اوليه ي بلوك هبلكس با يكديگر مخلوط شده و در قالب ها ريخته مي شوند. مواد اوليه شامل ماسه سيليسي، آهك، پودر آلومينيوم، سيمان و آب مي باشد. سپس اين مخلوط پف مي كند و به شكل كيك مي شود. بعد از اين فرايند، براي ساخت بلوك ها، اين مخلوط را در ابعاد مورد نياز برش مي دهند و با استفاده از فشار زياد در اتوكلاو به عمل مي آورند. اين بلوك ها در داخل اتوكلاو ها با حرارت بالاي 200 درجه ي سانتي گراد و فشار 12 اتمسفر توليد مي شوند. اين بلوك ها داراي خصوصيات هاي منحصر به فرد بسيار زيادي هستند كه در ادامه به بررسي كامل مزاياي استفاده از بلوك هبلكس خواهيم پرداخت.
بررسي خصوصيات و مزيت هاي استفاده از بلوك هبلكس:
خصوصيات و مزيت هاي استفاده از بلوك هبلكس به شرح زير هستند:
عايق صدا و حرارت: عايق صدا بودن بلوك هاي هبلكس يكي ديگر از مزيت ها و خصوصيات آن به شمار مي آيد. به دليل اين كه، بلوك هاي هبلكس داراي بافتي سبك و متخلخل مي باشد، به صورت عايق صوتي و حرارتي عمل مي كند.
غير قابل اشتعال: از ديگر ويژگي ها و خصوصيات بلوك هبلكس مي توان به غير قابل اشتعال بودن آن اشاره كرد. از آن جايي كه در تركيب ساخت آن از سيليس استفاده شده است، سيليس موجب كندي انتقال حرارت مي شود. همين موضوع خاصيت غير اشتعال بودن را به بلوك هبلكس اضافه كرده است.
وزن پايين: وزن پايين و سبك بلوك هاي هبلكس يكي از مهم ترين و بارزترين ويژگي هاي آن مي باشد. علت وزن پايين بلوك هاي هبلكس به خاطر نوع فناوري توليد آن و تزريق هوا به بتن تشكيل دهنده ي آن و ايجاد تخلخل به وسيله ي حباب هاي ريز هوا مي باشد. اين بلوك ها به راحتي قابل حمل هستند.
افزايش مقاومت ساختمان در برابر زلزله: استفاده از بلوك هاي سبك در ساخت و ساز ساختمان موجب مي شود تا مقاومت كلي ساختمان در برابر زلزله افزايش پيدا كند. چون بلوك هايي كه از وزن پاييني برخوردار هستند باعث مي شوند تا بار كلي ساختمان كاهش پيدا كند. كاهش بار هم مقاومت ساختمان را افزايش مي دهد. همين موضوع سازه را در برابر زلزله محافظت مي كند.
صرفه جويي در استفاده از مصالح ساختماني: يكي ديگر از مزيت هاي استفاده از بلوك هاي هبلكس صرفه جويي در استفاده از مصالح ساختماني مي باشد. از آن جايي كه اين بلوك ها از سطح صافي برخوردار هستند، ديگر نيازي به لايه ي گچ و خاك نمي باشد.
هزينه ي پايين بلوك هاي هبلكس: از ديگر مزيت هاي استفاده از بلوك هبلكس، هزينه و قيمت مقرون به صرفه ي آن مي باشد. اين بلوك ها در كنار خصوصيات بالايي كه دارند از قيمت بسيار كمي برخوردار هستند.
افزايش سرعت كار: سرعت كار با بلوك هاي هبلكس بسيار بالا است. دليل افزايش سرعت كار، ابعاد بزرگ بلوك هاي هبلكس است. اين بلوك ها با توجه به اين كه ابعاد بزرگي دارند، موجب افزايش سرعت كار نسب به ديگر مصالح مي شوند. به اين صورت كه سرعت كار با اين بلوك ها تقريبا 5 برابر بيشتر از ساير مصالح مي باشند.
ابعاد بزرگ: ابعاد بزرگ بلوك هاي هبلكس يكي ديگر از مزيت ها و خصوصيات آن به شمار مي آيد. ابعاد اين بلوك ها نسبت به ديگر بلوك ها بسيار بزرگ است.
دستورالعمل اجراي بلوك هبلكس
كار كردن با لولك هبلكس كار سختي نبوده و نياز به مهارت و تخصص خاصي ندارد. به اين صورت كه با در نظر گرفتن ابعاد بلوك ها و سهولت كار با هبلكس، سرعت اجراي آن در مقايسه با ساير مصالح ساختماني همچون آجر و سفال تا پنج برابر افزايش پيدا مي كند. ملاتي كه براي اجراي بلوك هبلكس نياز است، همان ملات ماسه و سيمان است. با در نظر گرفتن اين كه بلوك هاي هبلكس يك نوع بتن سبك هستند، از همگوني كاملي با ملات ماسه و سيمان برخوردار است.
نسبت تركيب ملات مورد نياز براي اجراي بلوك هبلكس را مي توان به پنج يا شش به يك تبديل كرد. اين امر موجب كاهش مصرف سيمان مي شود، به خصوص تيغه هاي مورد اجرايي كه با آب و رطوبت در تماس نيستند را مي توان از ملات گچ و خاك استفاده كرد. به عنوان نمونه مي توان براي صرفه جويي اقتصادي ديوارهاي اتاق خواب را از ملات گچ و خاك استفاده نمود. بلوك هاي هبلكس به هيچ عنوان نم نمي گيرند. با در نظر گرفتن ابعاد و اندازه هاي آن، همچنين متخلخل بودن بلوك ها بتن سبك، رطوبت و نم به داخل اين بلوك ها انتقال پيدا نمي كند.
اين بلوك ها قبل از اجرا بايستي كاملا خيس شوند و ملات مصرفي آن با دقت بيشتري تهيه گردد. بعد از اجرا به ديوارهاي بلوك، آب داده مي شود. با توجه به اين كه سطح بلوك هاي هبلكس صاف و صيقلي هستند، در مقايسه با ساير مصالح به اندود گچ و خاك بيش از يك تا دو سانتي متر نياز نخواهند داشت. به اين صورت كه در هر طرف آن بلوك ها تقريبا نيم تا يك سانتي متر اندود استفاده مي شود. نصب تاسيسات و نماسازي بلوك هاي هبلكس دقيقا همانند ديگر مصالح مي باشد.
اجراي بلوك هبلكس خريد بلوك هبلكس:
در بازار فروش بلوك هاي هبلكس به نام هايACC معروف هستند. كاربرد اين بلوك سبك بيشتر براي ديوارهاي داخلي كه داراي ضخامت 10 سانتي متر مي باشند و در ديوارهاي اطرافي كه از ضخامت 15 سانتي متري برخوردار هستند، مناسب مي باشد. البته به صورت كلي در زمان خريد بلوك هبلكس به اين موضوع نهايت دقت را داشته باشيد كه هبلكس به صورت كلي به دو دسته ي اتوكلاوي و غير اتوكلاوي تقسيم مي شوند.
بلوك هاي غير اتوكلاوي از قيمت مناسب تر و پايين تري برخوردار هستند. دليل قيمت ارزان بلوك هاي غير اتوكلاوي به خاطر كيفيت كمتر آن ها نسبت به بلوك هاي اتوكلاوي مي باشد. از ديگر نكات مهم در زمان خريد بلوك هبلكس اين است كه به ابعاد سفارشي آن نهايت دقت را داشته باشيد و لبه هاي بلوك ها را به صورت كامل بررسي و چك كنيد. اضلاع بلوك هاي هبلكس بايستي صاف بوده و گوشه هاي قائم داشته باشد. قيمت بلوك هبلكس بسيار اقتصادي و مقرون به صرفه است.
برچسب: